Optima verkko-oppimisympäristö

optimalogin

Jyväskylän yliopistossa toimii Optima verkko-opetus/oppimisympäristö. Komealta kalskahtavan nimen ja termin takana on yksinkertaisesti työtila, jossa voidaan mm. jakaa materiaalia puolin ja toisin, eli esimerkiksi luennoitsija voi tallentaa sinne PowerPoint -kalvonsa ja opiskelija esseensä.

Systeemin käyttö on helppoa, eikä se vaadi ohjelmien asentamista. Optima siis toimii nettiselaimella. Optimaan kirjaudutaan kirjautumissivulta, tunnistautumisessa käytetään samaa käyttäjätunnus-salasana -paria kuin yliopiston sähköpostissa tai Korpissa. Käyttäjätunnus pitää vain kirjoittaa kokonaan, eli @cc.jyu.fi mukaanlukien.

Tietohallintokeskuksen sivuilta löytyy selkeät ja havainnolliset käyttöohjeet. Ainoa ongelma Optimassa sekä ohjeissa on se, että käytetyt termit ovat ATK-slangia eivätkä välttämättä heti avaudu. Alla onkin lyhyt selkokielinen kuvaus, joka ehkä auttaa.

Sisäänkirjautuessa ensimmäisenä valitaan tiedekunta, mikäli teet opintoja vain yhdessä tiedekunnassa, siirryt automaattisesti sen tiedekunnan tilaan. Vasemman laidan palstalla on ylimpänä lista niistä “työtiloista” tai kursseista, joissa olet “jäsenenä”. Opiskelijat lisätään automaattisesti (tosin joskus pienellä viiveellä) Optimaan Korpin kautta kursseille ilmoittautumisen jälkeen, eli esimerkiksi Johdatus musiikintutkimukseen -kurssille ilmoittautuneilla työtiloissa pitäisi näkyä “MUPP021 S07 Johdatus musiikintutkimukseen” siellä vasemmalla ylhäällä.

Klikkaamalla kurssin nimeä aukeaa pääikkunaan kurssin aloitussivu, jonka kautta voi surffailla kurssin sisällössä aivan kuin millä tahansa verkkosivulla. Lisäksi voi liikkua klikkaamalla vasemmasta palstasta suoraan “objektien” nimiä. Objekteja ovat tosiaan kaikki työtilan sivut, tilaan tallennetut dokumentit (PowerPoint-esitykset, PDF-tiedostot) sekä esim. keskustelualueet ja palautusboksit.

Itsekin käytän nyt Optimaa opetuksen tukena ensimmäistä kertaa, ja vaikka tuon kanssa voisi käyttää määrättömästi aikaa ja tuunailla noita työtilan sivuja jne. maailman tappiin asti, kuulisin mielelläni käyttäjänäkökulmasta kommentteja työtilojen sisällöistä. Mikäli kukaan ei Optimaa hyödynnä, ei ole järkeä myöskään minun käyttää työaikaa siellä puuhasteluun. Toisaalta taas käytän siihen mielelläni aikaa mikäli se koetaan hyödylliseksi. Ehdotuksia voi jättää joko tänne, Optimaan tai sähköpostiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s