Science Commons – Jesse Dylanin video

Vodpod videos no longer available.

more about “Science Commons – Jesse Dylanin video“, posted with vodpod

Liittyen aiempaan tekijänoikeuspostaukseen: “tieto” muuttuu. Sen luonne muuttuu kun sen saatavuus, kopioitavuus ja muoto/media muuttuu. Samalla muuttuvat myös omistussuhteet ja ansaintalogiikat. Ennen kalliit ja erityisosaamista vaativat tuotantoprosessit ovat nyt kaikkien saatavilla, passiivisen kuluttamisen sijaan lähes kuka tahansa voi olla aktiivinen tuottaja, kommentoija ja osallistuja. Palaan tähän vielä, koska tämä on niin tavattoman tärkeä asia. Ja koska viimeaikainen keskustelu paitsi tekijänoikeuksista myös verkon valvonnasta ja sensuurista osoittaa, miten helppo se on ymmärtää väärin.

Kaikesta huolimatta tekstit, kuvat ja musiikki, luovat ideat ja niiden toteutus siis, ovat edelleen tekijöidensä omaisuutta ja he saavat päättää sen käytöstä. Tässä auttaa mm. Creative Commons -lisenssijärjestelmä. Tämänkin blogin sisältö on suojattu CC-lisenssillä. Mutta entä tiede? Se ei suinkaan ole immuuni näille asioille, vaan suurina sisältötuotanto-organisaatioina yliopistoilla on isot lusikat näissä sopissa. Ja esimerkiksi kustantamoilla isot taloudelliset intressit. Tieteentekijä elää julkaisemalla (publish or perish), mutta tarvitsee suuret resurssit päästäkseen käsiksi materiaaleihin. Etenkin köyhempien maiden tutkijoille ja opiskelijoille tilanne on vaikea.

Toimisiko CC:tä vastaava järjestelmä myös tieteessä? Science Commons -projektin tavoite on ratkaista sekä oikeudellisia että teknisiä ongelmia liittyen tutkimusaineistojen jakamiseen.

(Video: Jesse Dylanin video Science Commons, luin siitä ensin hienolta sivulta nimeltä readwriteweb.org)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s