Tieteen päivät vielä netissä

Helsingin yliopistossa järjestettyjen Tieteen päivien teemana oli tänä vuonna evoluutio. Tänä vuonnahan vietetään sekä Darwinin 200-vuotissynttäreitä että hänen magnum opuksensa, evoluutioteorian kannalta keskeisen Lajien synnyn julkaisemisen 150-vuotisjuhlaa. Juhlavuosi tulee näkymään myös tässä blogissa, tarkoitus on jatkaa musiikista, tanssista ja evoluutiosta kirjoittamista. Näistä aiheista keskusteltiin myös Tieteen päivillä, kuten esim. Helsingin sanomista on voitu lukea. Lauantaina laitoksemme johtaja Jaakko Erkkilä oli puhumassa laulamisen positiivisista terveysvaikutuksista, eilen taas huippuyksikkömme Helsingin konttorin tutkijoista Minna Huotilainen ylitti uutiskynnyksen puhuessaan äidin ja sikiön yhteisestä “äänikodista”.

Myös YLE Teema oli mukana Tieteen päivillä, ja Teeman mielenkiintoinen dokumentti evoluution monista kasvoista on vielä noin kuukauden verran nähtävissä YLE Areenalla. Kannattaa katsoa. Tieteen päivien tapahtumathan lähetettiin suorana verkkoon järjestäjien toimesta, ja tallenteita tapahtumista on saatavilla mm. HY:n videosivuilla. Täältä löytyy mm. tallenne Huotilaisen puheenjohtamaan Oppimisen ja evoluution suhdetta puntaroineeseen sessioon, josta tuo äänikoti-uutinen siis oli peräisin.

Lisäksi päivillä näytetään pohditun mm. kielten ja musiikin evoluutiota sekä evoluutiota taiteessa ja kirjallisuudessa. En ole ehtinyt vielä katsella näitä kaikkia, mutta otsikoiden perusteella näyttäisi siltä, että lukuunottamatta Risto Pitkäsen puheenvuoroa taidepanelissa, “evoluutio” kannattaa näissä yhteyksissä laittaa lainausmerkkeihin, niin laajasti ymmärrettynä sitä on näissä käytetty. No, tavaksi on tullut kuvata muutosta ja kehitystä yleensä tuolla evoluutio-sanalla, ja toihan Richard Dawkins kulttuurin kehitykseen meemin käsitteen biologisen evoluution geenin rinnalle (meemi itsessään on ollut erittäin menestyksekäs meemi).

Omasta kapeasta näkökulmastani huutelen kuitenkin, että kannattaa kiinnittää huomiota eroon siinä, puhutaanko esim. “musiikin evoluutiosta” tarkoittaen tuon kulttuurisen toiminnan sisällön kehitystä vai sitä ihmisen lajikehityksen dynamiikkaa, joka on mahdollistanut musiikillisen toiminnan ylipäänsä tai johon (proto)musiikillisella toiminnalla on ollut vaikutusta. Itse olen siis kiinnostunut lähinnä jälkimmäisestä, joskin ideoiden leviämisen epidemiologia ja muutkin “pörinäksi” joissain piireissä nimetyt erilaiset emergentit ilmiöt kiinnostavat toki myös.

(Kuva: Tieteen päivät)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s