Tutkimuksen päivä ja Musiikki ja Tunteet -päivä

Laitoksella vietettiin perätysten kahta tutkimustulosten viestintään liittyvää päivää. Järjestyksessä toista Tutkimuksen päivää juhlittiin perjantaina 8. toukokuuta, ja lauantaina oli Brain Tuning -hankkeeseen liittyvän kansainvälisen Music & Emotion -tapahtuman vuoro.

Nyt siis jo vankkumattomaksi perinteeksi muodostuneen Tutkimuksen Päivän “teema” oli tänä vuonna “Löytämisen riemu”. Laitoksen tutkijoiden, tutkijaopiskelijoiden ja opettajien kahden minuutin pikaesitysten aiheena oli nimittäin “Mitä löysin/opin tänä vuonna”. Tutkimustyön motivaatio kun tulee pitkälti siitä, että uurastuksen palkkiona oppii ja oivaltaa aina silloin tällöin jotain. Tämän ei tarvitse olla mikään maailmanluokan tieteellinen mullistus, vaan aivan arkinen oivalluskin, riittää. Toki on sanottava, että varsin hykerryttävä on se hetki, kun saa ensimmäistä kertaa tekemänsä tutkimuksen tulokset käsiinsä: siinä sitä on, tietää jotain uutta, mitä ei vielä kukaan muu maailmassa tiedä! Huh.

Tutkimuksen tekeminen on jatkuvaa oppimista ja loppumatonta opiskelua. Jatkuvasti julkaistaan uusia tutkimusartikkeleita, tulee uusia menetelmiä ja myös tutkimuskohteet kehittyvät ja muuttuvat. Tässä opiskelussa ei ole sinänsä muuta eroa yliopisto-opiskeluun kuin että jossain vaiheessa oppimisesta ei enää saa kurssimerkintöjä. Toisaalta, yliopisto-opiskelu on myös tutkivaa, ja opiskelijat tuottavat merkittävän osan yliopistojen tekemästä tutkimuksesta, ainakin lukumääräisesti tarkasteltuna. Erittäin monissa opinnäytteissä sitäpaitsi saavutetaan mielenkiintoisia tuloksia, vaikka niiden laajuudelle onkin asetettu tiukkoja rajoituksia. Päivän yhtenä tarkoituksena onkin korostaa, miten erottamattomia tutkimus ja opetus yliopistossa ovat.

Henkilökunnan pikapresentaatioden lisäksi tutkimuksen päivässä esiteltiin opiskelijoiden tämän vuoden tutkimustuloksia posterinäyttelyn muodossa. Posterin tekeminen ja esittely kuuluvat nykyään proseminaariin, ja lisäksi mukana oli yksi Music, Mind & Technology -maisteriohjelman posteri. Paikalla olleet henkilökunnan jäsenet valitsivat äänestämällä parhaat posterit. Voittajiksi selviytyivät Ville Huovinen ja Ezekiel Brockmann. Voittajat saivat palkinnoksi kirjalahjakortin Kampus-Kirjaan.

Musiikkia ja tunteita esiteltiin yleisölle lauantaina. Studia generalia -luentojen jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tutustua eri tutkimusaiheisiin liittyviin demonstraatioihin. Esillä oli niin aivotutkimusta kuin tunteiden tietokonetunnistustakin, sekä musiikkiterapian ja persoonallisuuspsykologian sovelluksia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s