Korppi ja eHOPS

Kaikki opiskelijat tekevät nykyään henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Tämä suunnitelma tehdään opintotietojärjestelmä Korpissa sähköisesti (eHOPS). Systeemi on hankala käyttää ja esimerkiksi sivuaineopintojen lisäämisessä on monia vaiheita, joista osa on suorastaan epäloogisia. Yritän tässä selvittää tuon sivuaineopintojen lisäämisen sekä valmiin suunnitelman saamisen ohjaajalle hyväksyttäväksi. Yhtenä ongelmana ohjeiden antamisessa on se, että Korppi näyttää erilaiselta opettajalle kuin opiskelijalle, joten alla olevat ruutukaappaukset ovat lähinnä suuntaa-antavia.

Sivuaineet

eHOPS tehdään kokonaista tutkintoa varten. Kandidaatintutkintoon kuuluu 85 opintopistettä sivuaineita, jotka pitäisi siis tässä vaiheessa leipoa osaksi suunnitelmaa. Valittuasi tietyn tutkinnon HOPSin pohjaksi, systeemi listaa automaattisesti sen pakolliset komponentit, myös nuo sivuaineet. Sivuainekohtaan saat sisältöä seuraavasti. (Klikkaa kuvia nähdäksesi ne isompina)

Ensimmäinen vaihe on valita yläreunasta Muokkaus-välilehti. Ruudulla pitäisi olla valittuun tutkintoon kuuluvat opinnot, pääaineen pakollisten kurssien osalta jo valmiiksi listattuina opintojakso kerrallaan. Näihin siis pitäisi kaikkiin laittaa joku ajoitusarvio. Ne kurssit, joille olet ilmoittautunut näkyvät eri värillä, samoin ne, jotka olet jo suorittanut.Sivun alareunassa pitäisi olla kohta “Sivuaineopinnot”:

Tässä seuraa ensimmäinen epälooginen osuus: rastita tuo laatikko sivuaineopintojen kohdalta ja klikkaa “Tallenna”.  Tämä loogisesti ajatellen täysin tarpeeton välivaihe tuo sivuainopintokohtaan linkin “Lisää muuta”, jota täytyy seuraavaksi klikata päästäkseen eteenpäin valitsemaan itselleen sivuaineita.

Myöskään seuraava vaihe ei ole ihan looginen, vaan avautuvalta sivulta täytyy ensiksi ymmärtää valita keskimmäinen välilehti, eli “Lisää muu opintokokonaisuus”.

Voit hakea opintokokonaisuuksia joko avoimella haulla tai alasvetovalikosta. Tässä esimerkissä on siis ensin valittu alasvetovalikosta Psykologian laitos ja sen jälkeen valittu sivuaineopiskelijoillekin tarkoitettu perusopintokokonaisuus. Tässä valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä usein opintokokonaisuudet pää- ja sivuaineopiskelijoille poikkeavat jonkin verran toisistaan, eikä Korppi tarkasta opinto-oikeuksia antaessaan valita opintoja suunnitelmaan. On hyvä myös huomata, että osaan oppiaineista tarvitaan sivuaineopintoihinkin erikseen keväällä haettava sivuaineopinto-oikeus. Tämä tieto pitää hakea ao. laitoksen verkkosivuilta.

Kun valinta tuolla on tehty ja klikattu nappia “Lisää valitut suunnitelmaan”, palaa systeemi edelliseen listaan, mutta tällä kertaa sivuainekohta on jälleen muuttunut:

Klikkaamalla plussamerkkejä avautuu valittu sivuaine opintojaksoineen, ja nyt nämä kurssit voidaan aikatauluttaa ja systeemi laskee ne mukaan tutkinnon pisteisiin. Sivuaineita voi toki lisätä myös kurssi kerrallaan, mutta mikäli tavoitteena on (niinkuin useimmiten kannattaa olla) opintokokonaisuuksien suorittaminen, on tämä tapa helpompi. Ei tarvitse itse selvittää, mitä kursseja esim. perusopintoihin kuuluu eikä tarvitse myöskään lisätä niitä yksi kerrallaan.

Valmiin suunnitelman lähettäminen

Tästä osiosta voin antaa vain summittaisia ohjeita, koska en pysty mistään näkemään, miltä Korppi näyttää opiskelijan silmin. Kun HOPS on valmis, eli siinä on tutkintoon tarvittava määrä opintopisteitä ja kaikki pakolliset elementit kasassa, on aika lähettää se ohjaajalle hyväksyttäväksi. Tätä varten tallenna HOPS ja valitse yläreunan välilehdistä “Yleiset tiedot”

Tältä sivulta vaihda ensin suunnitelmasi statukseksi “Aktiivinen” (siis “suunnitelman” sijaan), sen jälkeen katso, että ryhmällä “hops-hyväksyntä – Musiikkitiede (MUS)” on hyväksyntäoikeus.

Tämä kohta voi näyttää hyvinkin erilaiselta… Mutta lopuksi klikkaa yläreunasta linkkiä “Lähetä viesti ohjaajalle”, valitse vastaanottajaksi HOPS-ohjaajasi (syksyllä 2009 ykkösten osalta Tommi, maisteriopiskelijoiden osalta Riitta), kirjoita mahdollinen lisäviesti (Korppi liittää viestiin automaattisesti mm. linkin hyväksyttäväksi tarjoamaasi HOPSiin) ja klikkaa “Lähetä”.

Homman pitäisi olla tällä valmis… Mikäli huomaat ohjeissa virheitä tai puutteita, laita sähköpostia, niin osaan korjata ohjeet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s