Tutkijan työkalut 2 – käsitekartat

Käsitekartta ajatusten jäsentämisestä

Piiri pieni pyörii…

Olen kirjoittanut käsitekartoista aiemminkin, mutta nyt on aika taas päivittää juttu, koska uusia, aiempaa parempia työkaluja ilmestyy niin taajaan.

Käsitekartta on erinomainen tapa jäsentää monimutkaisia asiakokonaisuuksia. Suosittelemme tutkimuskursseilla käsitekartan tekoa tutkimusprojektin alkuvaiheessa. Silloin siitä on hyötyä esim. tiedonhankinnassa, kun tutkimuksen avainkäsitteet ovat hyvässä järjestyksessä. Samoin käsitekartta auttaa tutkimuskysymysten rajaamisessa, kun käsitekartan hahmottamasta aihepiiristä voi leikata esim. ydinasiaan liittymättömiä “oksia” pois, tai keskittyä vain yhteen kartan haaraan. Samalla kuitenkin kokonaisuus säilyy mielessä ja karttaan onkin hyvä palata tutkimusraporttia kirjoittaessa. Silloin näkee, mitä kaikkia asioita tutkimusprosessin alkuvaiheessa näki aiheeseen liittyvän, ja sitten paremman tiedon varassa voi nähdä, oliko silloinen jäsennys puutteellinen vai onko käsittelystä kenties unohtunut jotain tärkeää.

Itse käytän käsitekarttoja lähinnä kurssien ja luentojen suunnitteluun. Jäsennän karttaan jotakuinkin kaiken aiheesta tietämäni, lisään puuhaaroja ja muistiinpanoja sitä mukaa, kun luen lisää aiheesta, ja lopulta luentoa valmistellessani poimin kartasta tärkeimmiksi kokemani asiat ja jäsennän ne lineaariseksi tarinaksi. Usein kartasta luennolle päätyy n. 20% asioista.

Käsitekarttojen teossa kynä ja paperi pitävät edelleen pintansa, mutta nykyisin löytyy jo varsin hyvä valikoima erilaisia ohjelmistoja käsitekarttojen tekoon. Ja uusia ohjelmia on syntynyt senkin jälkeen, kun kirjoitin käsitekartoista viimeksi, ja kun päädyin suosittelemaan FreeMindia ja antamaan ohjeita sen käyttöön.

Nuo ohjeet pätevät edelleen, ja itse asiassa tuo FreeMindista tuttu näppäinlogiikka, eli tabulaattorilla luodaan uusi lapsi (alemman kategorian solu) ja enterillä sisarus (saman kategorian solu), nuolinäppäimillä liikutaan ympäriinsä ja tietyillä pikakomennoilla mm. linkataan soluja toisiinsa, toimivat työkalusta riippumatta jokseenkin samalla tavalla. Työkalun valinnassa ratkaisevatkin muut tekijät, kuten se, haluaako työkalun, jossa useampi tekijä voi muokata samaa karttaa yhtä aikaa; pitääkö työkalun olla nettipohjainen vai omalle koneelle asennettava; ja tarvitseeko lisäominaisuuksia kuten vaikka kartan kytkeytymistä kalenteriin, tehtävälistaan tai muuhun työnhallintajärjestelmään. Viimemainitut ovat usein maksullisen version toimintoja, jotka on suunniteltu yrityskäyttöön. Esittelen alla muutaman kokeilemani ohjelman, jotka joko ovat ilmaisia tai niissä on ajallisesti rajoittamaton ilmaisversio.

FreeMind

FreeMind on edelleen hyvä valinta, jos haluaa varmatoimisen, yksinkertaisen ja omalle koneelle ladattavan ohjelman. Avoimen lähdekoodin ohjelma on kätevä, olen itse pitänyt sen selkeydestä, ja kun kartan voi muuttaa kuvaksi, HTML-koodiksi tai sisällysluetteloksi, on työkalussa perustoiminnot hyvin hallussa. Ulkonäön puolesta FreeMind on yksinkertainen mutta kuitenkin tyylikäs. Voin edelleen lämpimästi suositella FreeMindia.

Freeplane

Freeplane on Freemindin kehittäjien rinnakkaisprojekti, ja sisältää samat toiminnot hieman muunnellussa käyttöliittymässä. Itse en vakuuttunut Freeplanesta, koska olen tottunut Freemindiin, mutta tässä on kyse makuasioista ja monille Freeplane voi tarjota miellyttävämmän kokemuksen.

XMind

Edelleen omalle koneelle asennettavien työkalujen linjassa XMind on uudempi tulokas. Freemind-käyttäjälle tuttu näppäinsysteemi varmistaa sen, että karttaa syntyy aiempaan tahtiin, mutta XMindin etuna on erittäin huoliteltu ulkonäkö ja Freemindia paremmat mahdollisuudet tuunata kartan ulkonäköä.  Lisäksi XMindin verkkopalvelu mahdollistaa karttojen jakamisen verkossa. XMindin ilmaisversiosta löytyvät kaikki tarvittavat perustoiminnot, mutta maksavana asiakkaana saa varsin käteviä herkkuja, jotka kyllä kieltämättä allekirjoittanutta houkuttavat. Esimerkiksi presentaatio-moodi, jolloin kartta suurenee koko ruudun kokoiseksi ja keskittyy ja zoomaa aina automaattisesti aktiivisena olevaan soluun, avaa säikeitä välilyönnin painalluksella jne. Olen käyttänyt käsitekarttaa diaesityksen sijaan visuaalisena apuvälineenä parilla MMT-luennolla, ja vaikka FreeMindillakin tuo presentaatio onnistuu, vaikuttaa XMindin presentaatiotoiminto varsin hyvältä edistysaskeleelta.

Lisäksi pro-versiossa on mahdollista tallentaa karttojen muotoiluita omiksi templateikseen, näin on mahdollista luoda oma tyylinsä. Tämäkin voisi olla hauska lisä, nythän esim. tuunaan joka vuosi uuden oman pohjan Keynote-presentaatioille. FreeMindissa taas en yleensä muotoile karttoja juuri ollenkaan, koska muotoilu-urakan aloittaminen nollasta olisi liian aikaa vievää.

Testaan itse XMindia tällä hetkellä, se vaikuttaa ensimmäiseltä FreeMindin syrjäyttämiseen kelvolta ohjelmalta. Tämän jutun kuvituskuva on luotu XMindilla muutaman minuutin klikkailun tuloksena.

MindMeister

Mielenkiintoinen “uutuus” on myös pelkästään netissä toimiva MindMeister. Nettipohjaisen palvelun etuina omalle koneelle asennettaviin nähden on tietysti se, että projekteihin pääsee käsiksi miltä koneelta tahansa, ja lisäksi yleensä nettipohjaisissa työkaluissa tuotosten jakaminen ja yhteistyö on helpompaa. Näiltä osin MindMeister ei petä, vaan systeemistä löytyy sekä yhteistyömoodi että helppo tapa jakaa karttoja joko linkkeinä tai verkkosivuille upotettavina iFrame-koodeina. Harmi, että wordpress.com ei sulata iFrameja, koska en päässyt tätä jakotapaa testaamaan. MindMeister pystyy lukemaan Freemind-formaatissa tallennettuja karttoja, sekä lukuisia muita mindmap-ohjelmistojen formaatteja. Emigroituminen MindMeisterin käyttöön onkin tehty helpoksi, ja kun työkalun toiminnallisuuskin on kohdallaan, voi tätä kyllä lämpimästi suositella, jos tuo nettipohjaisuus jollekin sopii.

Itse tykkään tehdä juuri tällaista suunnittelutyötä junassa, ja vaikka VR tarjoaakin nykyään Junaverkon Pendolinossa, ei sillä pääse junan sähkökaappia kauemmas. Näin ollen pelkästään netissä toimiva systeemi ei olekaan itselleni ideaali, vaan mahdollisesti molempien maailmojen parhaat puolet yhdistävä XMind on sellainen. Taidanpa vielä vinguttaa menemään tuon pro-lisenssin, niin saan kaikki cooliudet käyttöön…

Thanks

My thanks to Dumb Little Man who wrote a very helpful review where I found Xmind and Freeplane. Kiitos myös Pauliina Mäkelälle tuon artikkelin suosittelusta Twitterissä. And thanks Paul Matthews for recommending MindMeister in Twitter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s