Dissonanssi

DissonanssiMinulla oli eilen suuri ilo ja kunnia saada “isännöidä” huikea konsertti Meidän Festivaalilla. Konsertissa esiintyivät upea folk-muusikko Sam Amidon, festivaalin isäntä Pekka Kuusisto sekä taitava Kamus-kvartetti. Minun tehtäväni oli puhua musiikista, liikkeestä, tunteista, aivoista ja niin edespäin.

Keikka menee omassa esiintymishistoriassani aivan kärkeen, aina tähänastisen urani huipentuman rinnalle: esiinnyin lapsena UNICEFin lastenkonsertissa Kuopiossa, ja silloin samassa konsertissa esiintyivät myös Gommi ja Pommi, eli M.A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Oli hienoa saada puhua näistä teemoista, ne kun muodostavat oman elämänmittaisen tutkimusmatkani pääkohteet. Tällainen yleisötilaisuus antaa mahdollisuuden–siis myös pakottaa–ajattelemaan omaa tutkimustaan yleisemmällä tasolla kuin mitä jokapäiväisessä tutkimustyön nysväämisessä ja säätämisessä tulee tehneeksi. Keikalla lupasin myös julkisesti herättää blogini taas hetken hiljaiselon jäljiltä henkiin. Kirjoitan jatkossa sekä englanniksi että suomeksi, mutta suomeksi nimenomaan juttuja, joissa valaisen tutkimustemme taustaa – siis ehkä vielä enemmän “suurelle yleisölle” kuin mitä englanninkieliset jutut.

Näytin esityksessäni joitakin videoita – olen koonnut ne tähän loppuun lyhyiden selitteiden kera. Koska Leonora-sali on ymmärrettävästi optimoitu intiimejä musiikkielämyksiä varten eikä luentosaliksi, nämä jäivät varmasti osalta yleisöstä näkemättä kunnolla.

Ensimmäinen video oli lyhyt esimerkki pilottitutkimuksesta, jonka tein muutama vuosi sitten Marc Thompsonin kanssa Jyväskylässä. Tässä mittasimme neljän koehenkilön liikkeitä heidän tanssiessaan kenialaista koreografiaa erilaisissa parikombinaatioissa. Paras synkronia saavutettiin kenialaisen parin välillä, toiseksi paras suomalaisen parin välillä, ja heikompi tulos silloin, kun tanssittiin sekapareina. Arvelimme, että synkronisaation tarkkuuteen vaikuttavat kokemus tanssityylistä sekä tanssijoiden jaettu musiikillinen tausta. Tämä pilottitutkimus kaipaisi laajempaa otosta…

Dance synchrony study – example from Tommi Himberg on Vimeo.

Toinen video oli lyhyt klippi parhaillaan Aallossa käynnissä olevista kädenliiketutkimuksistamme. Tutkimuksessa kaksi koehenkilöä seisovat vastakkain käsi ojennettuna eteenpäin, ja heidän tehtävänään on tehdä erilaisia liiketehtäviä, joko seurata toisen koehenkilön liikkeitä tai luoda liikettä yhteistoimin. Tässä videossa lyhyet esimerkit. Sormien liikettä seurataan liiketunnistuskameroiden avulla.

Finger movement examples from Tommi Himberg on Vimeo.

Kolmantena näytin YouTube-pätkän suojatietä ylittävistä väkimassoista Tokion Shibuyasta.

Viimeisenä videona oli lyhennetty versio Aalto Snapshot -videosta, jonka Aallon erinomainen Media Factory teki meidän aivotutkimusprojektistamme tänä keväänä. Tässä koko viiden minuutin mittainen video:

Brain-to-brain Neuroscience from Aalto Media Factory on Vimeo.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s