Mitä musiikki on?

Tästä perustavanlaatuisesta kysymyksestä lähdettiin liikkeelle Johdatus musiikintutkimukseen -kurssilla, joka siis pyörähti käyntiin rapsakasti viime maanantaiaamuna. Tämä kysymys on toisaalta yksinkertaisenoloinen, toisaalta sellainen tieteenalan elämän tarkoitusta luotaava tiedustelu, johon on mahdoton antaa kattavaa vastausta.

Kysymys on monitahoinen ja luennolla olikin tarkoitus valottaa, että määritelmää voidaan lähestyä monelta kantilta, ja toisaalta määritelmien sijaan usein tarjotaan “luonnehdintoja” siitä, mitä musiikki esimerkiksi on, mihin ilmiöluokkaan se kuuluu tai millaisena ilmiönä sitä voidaan tarkastella. Näin esimerkiksi itse paljon käyttämäni ilmaisu, musiikki on sosiaalista toimintaa, on luonnehdinta, joka kuvaa omaa näkökulmaani ja sitä, että tutkiessani musiikkia tutkin itse asiassa ihmisten kanssakäymistä musiikillisessa kontekstissa.

Kannattaa lukea Wikipedian artikkeli Definition of music. Tai siis, itse asiassa ehdottomasti kannattaa lukea tähän sivuun liittyvä keskustelu. Löytyy siis täältä tai klikkaamalla tuolta edelliseltä sivulta sitä “discussion” -linkkiä. Wikipedian käyttöön akateemisena lähteenä täytyy suhtautua varauksella, mutta siellä on toisaalta paljon hyviä artikkeleita ja erityisen valaisevaa on nähdä, miten ne ovat syntyneet, minkälaisen prosessin tuloksina, minkälaisten valintojen seurauksina.

Musiikin määritelmistä se “organized sound” on varmasti tutuin, ja siitä tuo wikiartikkelinkin keskustelu lähtee liikkeelle.

Alla on siis ensimmäisen luennon show, siellä olevien määritelmien / luonnehdintojen lisäksi tuli vastaan juuri eräässä artikkelissa (Carterette & Kendallin “Comparative Music Perception and Cognition” teoksessa “Psychology of Music”) muutama muukin:

“The art of combining sounds of voice(s) or instrument(s) to achieve beauty of form and expression of emotion” Oxford Concise Dictionary 1982

“Music is an interaction between sound and listener” (Cook 1990, p.11) (onnea Nichoas Cookille, hänet nimitettiin juuri Cambridgen yliopiston musiikin professoriksi)

“Music is temporally organised sound and silence that is areferentially communicative within a context” (Carterette & Kendall, 1999, p.726

Leave a comment